سرطان پستان: مروری کلی
سرطان پستان یکی از اصلیترین علل مرگومیر ناشی از سرطان در زنان در سراسر جهان محسوب میشود و همچنین شایعترین نوع سرطان در ایالات متحده و دومین سرطان شایع در جهان (پس از سرطان ریه) است. میزان بروز سرطان پستان در زنان حدود 124.7 مورد به ازای هر 100,000 نفر است. سرطان پستان در مردان بسیار کمتر رایج است. این بیماری به ندرت در دوران کودکی یا نوجوانی تشخیص داده میشود و شیوع آن با افزایش سن افزایش مییابد.
غربالگری و ریسکسنجی
با توجه به اینکه ریسک مادامالعمر تشخیص سرطان پستان حدود 12.4 درصد است، کارگروه خدمات پیشگیری ایالات متحده (US Preventative Services Task Force - USPSTF) توصیه میکند که افراد با ریسک متوسط، از سن 40 سالگی هر دو سال یکبار غربالگری انجام دهند. در افراد بالای 75 سال، غربالگری میتواند پس از مشاوره با پزشک و سنجش مزایا و خطرات ادامه یابد. غربالگری با استفاده از ماموگرافی انجام میشود. زنانی که بافت پستان متراکم دارند ممکن است نیاز به تصویربرداری اضافی مانند سونوگرافی یا MRI داشته باشند.
عوامل خطر
عوامل خطر مرتبط با سرطان پستان شامل استعداد ژنتیکی (مانند جهشهای BRCA1، BRCA2، PTEN، TP53؛ مطالعات بسیار بزرگ نشان میدهند که جهش در دهها ژن ممکن است با افزایش خطر سرطان پستان مرتبط باشد)، افزایش سن، تبار شمالی اروپا، چاقی در زنان یائسه، سابقه خانوادگی سرطان پستان/ تخمدان/ صفاق، و سابقه شخصی سرطان تخمدان، پستان یا صفاق است. در جمعیت عمومی، جهشهای BRCA1 و BRCA2 در حدود 1 در 300-500 زن رخ میدهد و 5%-10% از موارد سرطان پستان را تشکیل میدهند. افراد با جهشهای BRCA نیاز به برنامه غربالگری سرطان شخصیسازی شده دارند که با همکاری پزشکشان توسعه یافته است.
تشخیص و ارائه بیماری
در کشورهایی که برنامههای غربالگری تاسیس شده دارند، بیشتر سرطانهای پستان به دلیل نتایج غیرطبیعی ماموگرافی تشخیص داده میشوند. با این حال، تقریبا 1 در 6 زن که سرطان پستان در آنها تشخیص داده میشود، با توده پستانی که توسط ماموگرافی شناسایی نشده است، مراجعه میکنند و کمی کمتر از 1 در 3 با تودهای که در فاصله بین ماموگرافیها ایجاد شده است، مراجعه میکنند.
نشانهها و علائم
سرطان پستان معمولا به صورت یک توده یا ناهنجاری بدون درد و غیرقابل حرکت در پستان یا ناهنجاری در ماموگرافی ارائه میشود. در موارد پیشرفتهتر، ممکن است با ترشح خونآلود از نوک پستان، لنفادنوپاتی زیر بغل، ضخیم شدن و اریتم پوست (ظاهر پوست پرتقالی)، و بیماری متاستاتیک که معمولا در استخوانها، کبد و ریهها یافت میشود، بروز کند. متاستاز به مغز استخوان ممکن است با کمخونی همراه باشد. کارسینوم مجاری درجا (ductal carcinoma in situ - DCIS) به عنوان ضایعه پیشساز در نظر گرفته میشود و به مجاری و لوبولهای پستان محدود است.
تشخیص و درمان
تشخیص سرطان پستان بر اساس سلولهای با ظاهر بدخیم که در بیوپسی یافت میشوند، انجام میشود. درمان سرطان پستان بر اساس مرحله بیماری و همچنین زیرگروه هیستولوژیک و ژنتیکی بدخیمی متفاوت است. زیرگروههای هیستولوژیک شایع شامل کارسینوم مجاری نفوذی، کارسینوم لوبولار نفوذی و کارسینوم مخلوط مجاری/لوبولار هستند. بیان گیرنده استروژن (ER)، گیرنده پروژسترون (PR)، و فاکتور رشد اپیدرمی انسانی 2 (HER2) برای پیشبینی نتایج و راهنمایی درمان استفاده میشود. شیوع سرطانهای سهگانه منفی (یعنی ER-، PR- و HER2-) در زنان سیاهپوست دو برابر بیشتر از زنان سفیدپوست است (24.2 در مقابل 12.3 مورد در هر 100,000 زن).
موضوع مرتبط: تظاهرات پوستی سرطان پستان
این ترجمه به شما کمک میکند تا اطلاعات جامعی در مورد سرطان پستان و جنبههای مختلف آن از جمله عوامل خطر، تشخیص و درمان به دست آورید.